The Polyverter

2023, afstudeerproject  St. Joost

The Polyverter, vanaf 2035  standaard in de achtertuin. 

 We zijn het er allemaal over eens dat we in het dagelijks leven te veel plastic gebruiken. Veel plastic wordt dan gedumpt op plekken waar het niet thuis hoort, bijvoorbeeld in de zee. Tijdens mijn afstudeerperiode bedacht ik een manier waarop mensen hun eigen plastic kunnen verwerken met behulp van een plastic etende schimmel. De Polyverter is een compostbak en laat mensen zien dat we in de toekomst anders met ons plastic afval om kunnen gaan. Zo komen we dichter bij het symbioceen, een nieuw tijdperk waar we met de natuur samen werken, in plaats van er tegen in. 

De vier bakken staan voor drie stappen in het proces om plastic af te breken. 

De eerste stap is het vermalen van plastic.

De tweede stap is het sterreliseren met UV-licht. Na deze stap is het plastic schoon en mag niet meer aangeraakt worden met de handen. Om deze reden zijn de bakken taps, zodat het plastic afval  vanzelf naar beneden valt. 

De derde en de laatste stap is het composteren doormiddel van de Pestalotiopsis Microspora. Dit kan een aantal jaar duren. Er zijn twee bakken waarin dit gebeurd zodat je meer plastic kunt verwerken.

De Pestalotiopsis Microspora is een zeldzame paddenstoel die in 2012 is ontdekt  in het Amazonegebied door studenten van de Amerikaanse universiteit Yale. De schimmel kan polyurethaan afbreken en verteren. Dit is de belangrijkste en meest voorkomende deel vsn plastic. 

foto’s Nowshow

Tijdens het laatste deel van mijn studie hebben micro-organismen mijn interesse gewekt. Ik denk dat we er zoveel meer mee kunnen dan de manier waarop we ze nu gebruiken. 

Om dit idee te laten werken is er nog heel veel onderzoek nodig, Dit is waar ik tijdens het afstuderen als ontwerper  geen focus op heb gehad. Ik zie deze plastic compostbak als het werkt bij mensen in de tuin, maar dit concept zou ook op grotere schaal heel goed kunnen werken. 

Scroll naar boven